|

İklim konferansı Peru'da başlıyor

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı, yeni iklim anlaşmasından önceki son platform olarak bugün Peru'nun başkenti Lima'da başlıyor.

Yeni Şafak
13:03 - 1/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:06 - 1/12/2014 Pazartesi
AA
Konferansa katılan 190 ülkeden BM iklim müzakerecilerinin bir araya geleceği konferans, gelecek yılın sonunda Paris'te imzalanması planlanan yeni iklim anlaşmasından önceki son platform olma özelliği taşıyor.


Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala, "İklim değişikliğine karşı tarihteki en büyük ittifakı yaratmamız gerekiyor" diye konuştu.


Yavaş ilerleyen görüşmeler, dünyanın en büyük gaz salınımı yapan Çin, ABD ve Avrupa Birliği'nin, gelecek 10-15 yıl için karbon salınımını azaltma konusunda adım atmak istedikleri sinyallerini verdikten sonra hızlanmıştı.


AB iklim departmanının uluslararası karbon pazarları biriminin başındaki isim Elina Bardram, dün Lima'da yaptığı açıklamada, bu ülkeler tarafından verilen taahhüttün diğer ülkeler tarafından atılacak adımlara örnek teşkil etmesi gerektiğini belirtti. 


Hindistan, Japonya, Rusya ve Avustralya, imzalanacak yeni anlaşma için taahhüt vermeyen ülkeler arasında bulunuyor.


Ülkelerin, Paris'te imzalanacak anlaşmanın gereği olarak, Mart 2015'e kadar, karbon salınımını azaltma konusunda çalışmaları hakkında bilgi vermeleri gerekiyor.
#Peru
#iklim
#Konferans
#BM
9 yıl önce