|

Dışişleri Bakanı Fidan: ABD'nin askeri desteği olmadan İsrail'in bu soykırımı yapması mümkün değil

Hüseyin Berk
22:04 - 15/05/2024 Çarşamba
Güncelleme: 22:05 - 15/05/2024 Çarşamba
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı canlı yayında, terör devleti İsrail'in Gazze'deki soykırım saldırılarına ve ateşkes çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. "ABD'nin askeri desteği olmadan İsrail'in bu denli cüret içerisinde soykırım yapması mümkün değil." diyen Bakan Fidan, "İsrail'in her geçen gün ABD'ye ve Batı'ya maliyeti artıyor." dedi. Washington ile ateşkes konusunda aynı fikirde olduklarını vurgulayan Bakan Fidan, "Geldiğimiz noktada ateşkes konusunda uzlaşımız var. Bugün de ABD'li mevkidaşımla bu konuyu konuştum. İki devletli çözümün olmadığı durumda bu sorunun sürekli kendini tekrarlayacak bir patoloji olduğu konusunda hemfikiriz." dedi. Fidan, İsrail'in ateşkes istemediğinin açığa çıktığını da bildirdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NTV canlı yayınında, bölgesel ve küresel gündeme ilişkin kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Türkiye'nin büyük bir gündemle baş başa olduğunu vurgulayan Bakan Fidan,
"Önemli olan, hedefimiz, bölgemizde barışın ve güvenliğin sağlanması."
diye konuştu.

Washington ile Gazze konusunda nerede uzlaşılıyor nerede ayrışılıyor?

Ankara'nın Washington yönetimi ile nerede uzlaşıp nerede ayrıştığı sorusuna yanıt veren Bakan Fidan,
"Onlar kayıtsız şartsız İsrail'i destekliyor. Biz de Filistin'i destekliyoruz. Bu bir ayrım noktası. Büyük devletlerin bir özelliği vardır, şuna bakmanız lazım. Konular arasında ayrım yapabiliyor mu? Kavga konularında kavga edip, iş birliği konusunda iş birlikleri devam ediyor mu? Bizim de ABD ile böyle anlaşamadığımız, konuşarak çözmeye çalıştığımız, iş birliği yaptığımız alanlar da var."
dedi.

"ABD olmadan İsrail'in bu soykırımı yapması mümkün değil"

Gazze'deki soykırımda ABD'nin de rolüne vurgu yapan Bakan Fidan,
"ABD'nin askeri desteği olmadan İsrail'in bu denli cüret içerisinde soykırım yapması mümkün değil. ABD Başkanı kendisi de söyledi. Nerede uzlaşıyoruz? Geldiğimiz noktada ateşkes konusunda uzlaşımız var. O konuda bir çalışma var. Bugün de ABD'li mevkidaşımla bu konuyu konuştum. İki devletli çözümün olmadığı durumda bu sorunun sürekli kendini tekrarlayacak bir patoloji olduğu konusunda hemfikiriz."
ifadelerini kullandı.

"İsrail'in Batı'ya maliyeti her geçen gün artıyor"

"ABD'deki siyasal anlayışın İsrail'in bu katliamların önüne geçmesini düşünmüyorum."
vurgusu yapan Fidan,
"Bazı siyasetçilerde bu niyet olabilir. Şu anda ABD'de üniversitelerde protestolar var. Bu da siyasilere belli mesajları gönderiyor. İsrail'in her geçen gün ABD'ye ve Batı'ya maliyeti artıyor. Birçok ülke İsrail konusunda adım atmaktan çekiniyor. Çünkü ABD ve Batı'nın ürettiği algıdan ve kendi kendilerine uyguladıkları sınırlamalardan dolayı. Bir yerde öncülüğe ihtiyaçları oluyor. Bunu da büyük bir hassasiyetle yürütmeye çalışıyoruz."
şeklinde konuştu.

"Açığa çıktı, İsrail ateşkesi istemiyor"

Bakan Fidan, Kahire'deki ateşkes görüşmelerine ilişkin ise şunları dile getirdi:

"Tarafların başta uzlaşmama alanları genişti. Katarlı ve Mısırlı arkadaşlar yoğun çalıştılar. Biz de Türkiye olarak gerekli çabaları gösterdik. Hamas'la iletişim halindeydik. Konunun tıkandığı yer İsrail'in kalıcı bir ateşkes istememesi. Hamas'ın da, 'Ben rehineleri vermeyi kabul edeceğim, karşısında da ateşkes bekliyorum' talebi var. İsrail bunu kabul etmiyor. İsrail bu müzakereleri devam ettiriyordu, çünkü Hamas'ın reddedeceğini bekliyordu. Açığa çıktı, İsrail ateşkesi istemiyor.

ABD'li, Katarlı mevkidaşlarımla, Hamas lideriyle de konuştum. Ateşkeste nerede duruyoruz bunu görmemiz gerekiyordu. Geçen hafta neredeysek oradayız, tıkanmışlık durumundayız. ABD, İsrail'i zorlamak durumunda. ABD seçimlere giderken Biden'a kendi kamuoyunun belli bir kısmından büyük tepki geliyor."



#Hakan Fidan
#İsrail
#ABD
#Türkiye
#Dışişleri Bakanı
18 gün önce